Logo
  • Produkty
  • E-shop
  • Služby
  • O nás
  • Kontakty
    • Centrála LUBSTAR CZ
    • Centrála LUBSTAR SK
    • Obchodní zástupci CZ
    • Obchodní zástupci SK
  • cz
  • en
  • de
  • sk
  1. Home
  2. Lubstar Academy
  3. 17. Díl - MAZIVA PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL

17. Díl - MAZIVA PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL

Novinky z Lubstaru
 
 

LUBSTAR ACADEMY

17. Díl -  MAZIVA PRO POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL

Při průmyslovém zpracování potravin a nápojů, ale také například produktů pro farmacii či kosmetiku, je velmi důležité dbát na tu nejvyšší bezpečnost. Tento problém se však nemusí týkat pouze produktu samotného, ale také jeho obalu nebo jednotlivých surovin. Velký důraz je tak kladen na použití speciálně upravených maziv, které splňují přísné normy a chrání tak finálního spotřebitele.

 

 

 

Zdravotní rizika musí být co nejvíce eliminována použitím maziv bez obsahu nebezpečných a karcinogenních látek a s garancí stanovené čistoty.

 

FDA (Food and Drug Administration)

je celosvětově uznávaná organizace, která určuje různé skupiny látek pro potravinářství.

Ty nejdůležitější kategorie jsou pak certifikovány organizací NSF (The National Sanitary Foundation).

The National Sanitary Foundation byla založena v roce 1944. Její hlavní činností je standardizace požadavků na sanitaci a bezpečnost potravin. Mimo jiné se také zabývá vývojem standardů pro veřejné zdraví. Další aktivitou je testování a certifikace výrobků. Neméně důležitá je pak ochrana spotřebitelů a životního prostředí.

Kategorie maziv dle certifikace NSF:

  • H1 – oleje a maziva pro náhodný styk s potravinami
  • H2 – žádný styk s potravinami
  • H3 – rozpustné oleje
  • 3H – oleje a maziva pro přímý styk s potravinami

NSF H1

Maziva obsahující látky certifikované dle FDA 21 CFR jsou určena pro mazaná místa, kde je riziko kontaktu s potravinou minimální. Formulace těchto produktů mohou být složeny pouze ze základových olejů, aditiv a zahušťovadel uvedených ve specifikaci 21 CFR 178.3750. Produkty však splňují NSF H1 pouze za předpokladu, že ve finálním výrobku není jejich koncentrace > 10 ppm. 

 

NSF H2

Maziva, která se používají na zařízeních a strojních částech, kde je vyloučena jakákoliv možnost kontaktu s potravinami.

 

NSF H3

NSF H3 se týká rozpustných olejů, které jsou plně biologicky odbouratelné. Patří sem zejména ty jedlé, jako jsou slunečnicový, sójový, kukuřičný atd.

 

NSF 3H

NSF 3H označuje mazací a separační oleje, které mohou být v přímém styku s potravinami. Nejčastěji se s tím setkáme v pekařském odvětví (řezací stroje, pece apod.)

Pro maziva bez registrace NSF není přípustná žádná kontaminace.

Mimo výše uvedenou organizaci existují ještě další orgány, subjekty, směrnice či normy, jež se zabývají kontrolou složení maziv a dodržování hygienických požadavků pro potravinářské provozy např. HALAL, ISO, EHEEDG, KOŠER. Mezi nejrozšířenější patří také HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) 

 

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) 

 

Ve výrobě potravin se jedná o základní nástroj, jak účinně předcházet rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin. Tento systém určuje všechny kritické mazací kontrolní body. Ty se nachází všude kolem finálního výrobku.  

Někteří výrobci potravin však využívají pouze maziva označená jako H1. Důvodem je zejména eliminace záměny či smíchání a následné kontaminaci jinými mazivy.

 

Výše uvedená maziva jsou nezbytná při výrobě, balení či transportu potravin. Využívají se na mazání ložisek, dopravníků, řetězů nebo převodovek. Možností použití je celá řada. Vždy však musí splňovat důležitá kritéria, jako jsou například:

  •         Odolnost proti vodě a vlhkosti
  •         Ochrana proti korozi
  •         Snižování tření pohyblivých částí
  •         Ochrana proti opotřebení
  •         Zajištění bezpečnosti potravin
  •         Úspora energie
  •         Velké rozpětí provozních teplot
  •         Odolnost proti oxidaci

 

 

Současná moderní potravinářská maziva jsou velmi užitečným pomocníkem v provozu a v některých ohledech jsou dokonce více výkonná, než ta konvenční průmyslová. Limitujícím faktorem jsou však vstupní materiály pro jejich výrobu. Jako základový olej je velmi často použit bílý medicinální minerální olej nebo syntetický olej společně se soubory výkonných aditiv.  Žádný z těchto olejů nesmí obsahovat aromatické látky. 

 

 

Výběrem vhodného produktu udržíte vaše stroje v dobré kondici, ale také zajistíte bezpečnost vašich výrobků a zdraví finálních uživatelů. Certifikované produkty pak zajistí kvalitu a bezpečnost celého výrobního procesu.

 

 

 

 

 

Předchozí díly LUBSTAR ACADEMY:

 

1. Díl - ZÁKLADOVÉ OLEJE

2. Díl - NEJNOVĚJŠÍ SPECIFIKACE MOTOROVÝCH OLEJŮ

3. Díl - HYDRAULICKÉ KAPALINY

4. Díl - NEJNOVĚJŠÍ OEM SPECIFIKACE MOTOROVÝCH OLEJŮ

5. Díl - PRŮMYSLOVÉ OBĚHOVÉ A PŘEVODOVÉ OLEJE

6. Díl - KAPALINY NA ZPRACOVÁNÍ KOVŮ

7. Díl - PÉČE O EMULZE

8. Díl - NEJMODERNĚJŠÍ SPECIFIKACE PRO OPEL

9. Díl - HTHS VISKOZITA VS. SPOTŘEBA PALIVA

10. Díl - PROCES KALENÍ, KALÍCÍ OLEJE A POLYMERY

11. Díl - CHLADICÍ KAPALINY

12. Díl - PLASTICKÁ MAZIVA

13. Díl - TYPICKÉ PROBLÉMY PLYNOVÝCH MOTORŮ DLE POUŽÍVANÉHO PALIVA

14. Díl - PREVENTIVNÍ ÚDRŽBA PLYNOVÝCH MOTORŮ POMOCÍ ANALÝZ OLEJŮ

15. Díl - TEPLONOSNÉ OLEJE

16. Díl - PRANÍ A ODMAŠŤOVÁNÍ

 

 

Kontakty

  • Centrála LUBSTAR pro CZ
  • Centrála LUBSTAR pro SK
  • Obchodní zástupci - CZ
  • Obchodní zástupci - SK

Katalog produktů

  • Průmyslové oleje
  • Automobilové oleje
  • Obráběcí kapaliny
  • Plastická maziva

Další odkazy

  • E-shop
  • Kariéra
  • O společnosti LUBSTAR
Všechna práva vyhrazena (c) 2024 LUBSTAR.cz
Úvod
Produkty
E-shop
Služby
O nás
Kontakty Submenu
Centrála LUBSTAR CZ
Centrála LUBSTAR SK
Obchodní zástupci CZ
Obchodní zástupci SK
  • cz
  • en
  • de
  • sk
×

Cookies

Naše webové stránky používají cookies, které nám pomáhají zjistit, jak jsou naše stránky používány. Abychom cookies mohli používat, musíte nám to povolit. Kliknutím na tlačítko ,,Povolit všechny“ udělujete tento souhlas.

Pro více informací klikněte ZDE

Pouze nutné cookies
Vlastní nastaveni
Povolit všechny cookies